HR++ Glas

Door goed onderhoud en juist gebruik zullen de eigenschappen van de beglazing in stand blijven. Bovendien behoudt u het recht op garantie. Om zo lang mogelijk optimaal profijt te hebben van uw HR++ glas moeten de eigenschappen van de ruit in de oorspronkelijke staat worden gehouden. Vooral de lichtdoorlatendheid, het doorzicht en de warmte isolatie is het van belang dat de randafdichting van de glasspouw in goede staat is en blijft.

De randafdichting kan direct of indirect worden aangetast door vocht of ultraviolet licht ten gevolge van een slechte staat van verf- en kitwerk. De verf en de kit moeten in goede staat blijven. het schilderwerk voorkomt de indringing van vocht en het rotten van het houten kozijn.

Aanbevolen wordt om behalve het glas ook meteen het kozijn, de draaiende delen, de glaslatten, ventilatieopeningen en hang- en sluitwerk te reinigen. Bij het reinigen van het glas moet ermee rekening worden gehouden dat zand een schurend effect heeft en krassen op het glas kan veroorzaken. Minimaal 2 x per jaar moeten ramen en kozijnen worden gereinigd.

Een zogenaamde thermische breuk doet zich voor indien in een ruit om wat voor reden dan ook een relatief groot temperatuurverschil ontstaat. Indien ergens in de ruit een temperatuurverschil van ongeveer 30 graden optreedt, bestaat er een grote kans dat de ruit springt.

Enkele oorzaken van een thermische breuk:

  • Straalkachel, blaasconvetor, föhn of brander om verf mee af te branden of een kaars die dichter dan 20 cm bij het gals staat;
  • Een koude waterstraal welke wordt gericht op een warme (bijvoorbeeld) door de zon verwarmde ruit;
  • Overgordijnen of jaloezieën die te dicht bij het glas zijn opgehangen. De lucht rondom het glas kan dan niet meer circuleren;
  • Beplakken of beschilderen van glas. Dit moet te allen tijde worden voorkomen.


HR++ glas heeft een standaard fabrieksgarantie van 10 jaar. Een en ander volgens bepalingen van de producent van het glas. Deze garantie houdt in dat géén vermindering van doorzicht of een grauwwaas zal optreden. De garantie geldt overigens niet voor de plaatsingskosten van het glas. Ook kleurverschillen in het glas door zonnestraling op het glas zijn uitgesloten van garantie.